الهه حمدی؛ بهنام راسخ؛ الهه تاجبخش؛ فاطمه یزدیان؛ مریم قبه
دوره 16، شماره 2 ، شهریور 1400، صفحه 1-14
چکیده
آلودگی آبهای زیرزمینی و سطحی به نیترات در بسیاری از مناطق دنیا بهیک مشکل جدی تبدیل شده است. ایجاد عوارض نامطلوب روی اکوسیستمهای آبی از مهمترین اثرات غلظت بالای نیترات در محلولهای آبی است. نانوذرات فلزی آهنصفرظرفیتی(Fe0) برای تصفیه ترکیبات سمی از آب بسیار مورد توجه است. هدف از این پژوهش استفاده از نانوساختار فلزی پوشیده شده باکربنکوانتوم ...
بیشتر
آلودگی آبهای زیرزمینی و سطحی به نیترات در بسیاری از مناطق دنیا بهیک مشکل جدی تبدیل شده است. ایجاد عوارض نامطلوب روی اکوسیستمهای آبی از مهمترین اثرات غلظت بالای نیترات در محلولهای آبی است. نانوذرات فلزی آهنصفرظرفیتی(Fe0) برای تصفیه ترکیبات سمی از آب بسیار مورد توجه است. هدف از این پژوهش استفاده از نانوساختار فلزی پوشیده شده باکربنکوانتوم دات(CQD-Fe0) بهمنظور بررسی نقش آنها در نیتراتزدایی زیستی تیوباسیلوس دنیتریفیکانس -میباشد. به اینمنظور نانوذراتFe0 بهروش کاهش در فاز مایع سنتز شدند و بهمنظور زیست سازگاری، توزیع یکنواخت و عدم کلوخه شدن،Fe0 با کربنکوانتومدات پوششدار شد. مشخصهیابی نانوذرات توسط XRD،TEM، FESEM، FTIR و DLS تعیینگردید. طیف FTIR، تشکیل پیوند CQD وFe0 را تأیید کرد. قطر متوسط نانوذراتCQD-Fe0 درمحدودهnm 32/38-31/29 مشاهده شد. براساس نتایج با افزایش دما، رشد و فعالیت نیترات زدایی زیستی میکروارگانیسم تیوباسیلوس دنیتریفیکانس افزایش مییابد.
ایدا گل باز؛ علی رضا رحمن؛ فاطمه حسینمردی
دوره 16، شماره 2 ، شهریور 1400، صفحه 15-26
چکیده
باتوجه به میزان بالای پسماندها تولیدی از صنعت غذا، امروزه مدیریت این پسماندها مورد توجه محققان قرار گرفته است. ملاس محصول جانبی تولید شکر کریستال، علیرغم ترکیبات مغدی و فراسودمند بیشتر برای مصرف دام بکار میرود. این مطالعه با هدف امکان استفاده از ملاس در فرمولاسیون سس قرمز به عنوان یک شیرینکننده جایگزین ساکاز انجام شد. ملاس چغندر ...
بیشتر
باتوجه به میزان بالای پسماندها تولیدی از صنعت غذا، امروزه مدیریت این پسماندها مورد توجه محققان قرار گرفته است. ملاس محصول جانبی تولید شکر کریستال، علیرغم ترکیبات مغدی و فراسودمند بیشتر برای مصرف دام بکار میرود. این مطالعه با هدف امکان استفاده از ملاس در فرمولاسیون سس قرمز به عنوان یک شیرینکننده جایگزین ساکاز انجام شد. ملاس چغندر قند پس از حرارت دهی در مقادیر صفر تا 3 % جایگزین ساکارز در فرمولاسیون سس فلفل قرمز تند شد. پارامترهای pH، ویسکوزیته، درصد رطوبت، کالری، جمعیت کپک و مخمر و ارزیابی حسی با روش هدونیک پنج نقطهای ارزیابی شد. نتایج آزمونها نشان داد که در سطح معنیداری (P<0.05)، با افزایش درصد جایگزینی ساکارز با ملاس چغندر قند، pH ، کالری، جمعیت رشد میکروبی کاهش یافت. افزایش محتوی رطوبتی و مولفه a* در تیمارها مشاهده شد (P<0.05)، بررسی نتایج ارزیابی حسی نشان داد که استفاده از ملاس تا سطح 5/0% از نظر ارزیابها مطلوبیت طعم و مزه بالایی را کسب کرد. بافت تیمارها نیز در مقادیر بالاتر از 1% ملاس تحت تاثیر قرار گرفت وحالت تردی تیمارها دستخوش تغییر شده و به صورت خمیری در آمدند. بالاترین مطلوبیت در تیمارهای 25/0 و 5/0% ملاس گزارش شد. باتوجه به نتایج بدست آمده، با استفاده از ملاس در فرمولاسیون سس فلفل قرمز تند میتوان تا حدودی کیفیت محصول، ماندگاری و ارزش غذایی آن را بهبود بخشید.
معصومه علی براری؛ فاطمه نوربخش؛ سحر هنرمند جهرمی
دوره 16، شماره 2 ، شهریور 1400، صفحه 27-37
چکیده
اسینتوباکتر بومانی یک پاتوژن فرصتطلب بیمارستانی است. یکی از ویژگی های این ارگانیسم مقاومت ذاتی دارویی و یا تمایل بالای آن در کسب فاکتور های مختلف مقاومت دارویی نسبت به آنتی بیوتیک های مصرفی در بیمارستان است. هدف از این مطالعه تعیین ژنهای AmpC بتالاکتاماز و تعیین حساسیت آنتیبیوتیکی سویه های اسینتوباکتر بومانی است.موادها و روشها: ...
بیشتر
اسینتوباکتر بومانی یک پاتوژن فرصتطلب بیمارستانی است. یکی از ویژگی های این ارگانیسم مقاومت ذاتی دارویی و یا تمایل بالای آن در کسب فاکتور های مختلف مقاومت دارویی نسبت به آنتی بیوتیک های مصرفی در بیمارستان است. هدف از این مطالعه تعیین ژنهای AmpC بتالاکتاماز و تعیین حساسیت آنتیبیوتیکی سویه های اسینتوباکتر بومانی است.موادها و روشها: 63 سویه اسینتوباکتر بومانی از زخم، خون و ترشحات تنفسی بیماران بستری در بیمارستان قلب تهران جدا شد و با استفاده از تست های بیوشیمیایی تشخیص داده شد. حساسیت آنتی بیوتیکی ایزوله ها با روش انتشار از دیسک تعیین شد. روش فنوتیپی دیسک ترکیبی جهت تعیین فعالیت AmpC بتالاکتامازی انجام شد. واکنش زنجیره ای پلیمراز جهت تعیین وجود ژنهای ISAba-1 و ISAba-2 و Ampc بتالاکتاماز انجام شد.نتایج:در این مطالعه تمام سویههای اسینتوباکتر بومانی در برابر 5 آنتیبیوتیک سفتریاکسون، سفوکسیتین، سفتازیدیم، سفوتاکسیم و سفپیم مقاوم بودند. با روش دیسک ترکیبی نشان داده شد که که فعالیت AmpC بتالاکتامازی 63% نمونهها قوی، 30% ضعیف و 6% منفی بودند. بررسی مولکولی نشان داد که 5/90% از ایزوله ها دارای ژن AmpC بتالاکتامازی و 5/9% فاقد این ژن بودند. همه نمونهها دارای ژن ISAba-1 و8/69% ژن دارای ISAba-2 بودند. . نتیجهگیری: مطالعه حال حاضر درصد بالایی از ژنهای AmpC بتالاکتاماز و همچنین شیوع بالایی از مقاومت به آنتیبیوتیک در اسینتوباکتر بومانی را نشان داد.
یاسر احسنی ارانی؛ زهرا نورمحمدی؛ بهنام راسخ؛ فاطمه یزدیان؛ حجت کاظمی
دوره 16، شماره 2 ، شهریور 1400، صفحه 47-39
چکیده
رامنولیپیدها به گروه بیوسورفکتانتهای گلیکولیپیدی متعلق هستند و اولین بار از باکتری سودوموناسآئروژینوزا جدا شدند. رامنولیپیدها به دلیل سمیت پایین، زیستتخریبپذیری و عملکرد انتخابی، جایگزین مناسبی برای سورفکتانتهای صناعی هستند. در این مطالعه اثر نانوذرات طلا (Au) بر رشد و تولید بیوسورفکتانت سودوموناس ...
بیشتر
رامنولیپیدها به گروه بیوسورفکتانتهای گلیکولیپیدی متعلق هستند و اولین بار از باکتری سودوموناسآئروژینوزا جدا شدند. رامنولیپیدها به دلیل سمیت پایین، زیستتخریبپذیری و عملکرد انتخابی، جایگزین مناسبی برای سورفکتانتهای صناعی هستند. در این مطالعه اثر نانوذرات طلا (Au) بر رشد و تولید بیوسورفکتانت سودوموناس آئروژینوزا PBCC5 مورد ارزیابی قرار گرفت. از غلظتهای مختلف 1، 500 و 1000 میلیگرمدر لیتر نانوذرات استفاده گردید. در این تحقیق کشش سطحی بیوسورفکتانت و شاخصهای امولسیونسازی (24E) اندازهگیری شد. وجود نانوذرات برسطح باکتری توسط TEMو مورفولوژی نانوذرات توسط SEM بررسی گردید. اتصال نانوذرات به بیوسورفکتانت توسط TEM تأیید شد. نتایج نشان داد، نانوذرات طلا سمیت باکتریایی نداشتند، همچنین رشد باکتری و تولید بیوسورفکتانت را افزایش دادند. کشش سطحی همه نمونه ها از mN/m 72 آب مقطر به mN/m 32-35 کاهش یافت.
شکوفه مذهب جعفری؛ فاطمه یزدیان؛ فرزانه حسینی؛ بهنام راسخ
دوره 16، شماره 2 ، شهریور 1400، صفحه 60-49
چکیده
پوسیدگی دندان از مهم ترین معضلات سلامت عمومی در جوامع مختلف میباشد. فعالیت باکتریهای تولید کننده اسید به ویژه بیوفیلمهای استرپتوکوکوس موتانس اصلیترین عامل ایجاد کننده این عارضه محسوب میشود. ایجاد بیوفیلمهای باکتری مذکور منوط به حضور آنزیم گلوکوزیل ترانسفراز است که توسط ژن gtf کدگذاری میشود. هدف از این مطالعه ارزیابی ...
بیشتر
پوسیدگی دندان از مهم ترین معضلات سلامت عمومی در جوامع مختلف میباشد. فعالیت باکتریهای تولید کننده اسید به ویژه بیوفیلمهای استرپتوکوکوس موتانس اصلیترین عامل ایجاد کننده این عارضه محسوب میشود. ایجاد بیوفیلمهای باکتری مذکور منوط به حضور آنزیم گلوکوزیل ترانسفراز است که توسط ژن gtf کدگذاری میشود. هدف از این مطالعه ارزیابی تأثیر نانوکامپوزیت پلیساکاریدی کیتوزان/کربوکسیمتیلنشاسته/گرافناکسید/سیلیسیومدیاکسید(Cs-CMS-RGO-SiO2)،بر میزان بیان ژنهای gtfD, gtfC, gtfB در استرپتوکوکوسموتانس با استفاده از روش RT-PCRدر تشکیل بیوفیلم دندانی است. گرافناکسید بهروش هامرز سنتز شد، سپس ترکیب دوگانه گرافناکسید/سیلیسیومدیاکسید و ترکیب چهارگانه کیتوزان/کربوکسیمتیلنشاسته/گرافناکسید/سیلیسیومدیاکسید تهیه شدند و اثر ضدمیکروبی آنها روی باکتری استرپتوکوکوسموتانس ATCC 35668و با روش میکرودایلوشن بررسی گردید. مورفولوژی و خصوصیات ساختاری نانوکامپوزیت توسط FTIR،SEM و DLS مورد بررسی قرار گرفت. بیان ژنهای gtfD, gtfC, gtfBبا تکنیک RT-PCR بررسی شد. تحلیل دادهها توسط نرمافزار SPSS22و مقایسه میانگینها براساسANOVAدر سطح 05/0 انجام شد. اندازۀ ذرات نانوکامپوزیت کیتوزان/کربوکسیمتیلنشاسته/گرافناکسید/سیلیسیومدیاکسید در محدوده 3/25 - 19/21 نانومتربهدست آمد. نتایج طیف FTIRنشاندهنده تشکیل پیوند بین گرافناکسید و سیلیسیوم دیاکسید، در نانوکامپوزیت میباشد. اثر ضدمیکروبی نانوکامپوزیت (203/0 میلیگرم برمیلیلیتر) بهدست آمد. نتایج RT-PCRنشان داد، بیان ژن gtfCبهطور معناداری (049/0P=) درسلولهایباکتری استرپتوکوکوسموتانس تحت درمان با کیتوزان/کربوکسیمتیلنشاسته/گرافناکسید/سیلیسیومدیاکسید کاهش داشته، که نشاندهنده اثر قوی این نانوکامپوزیت در سرکوب ژن gtfC و کاهش تشکیل بیوفیلم است. ارتباط معناداری در بیان ژنهای gtfB وgtfD، در سلولهای تیمار شده با نانوکامپوزیت نسبت به گروه کنترل مشاهده نشد (067/0, P=187/0P=). طبق نتایج میزان بیان ژن gftCدر سلولهای تحت درمان با نانوکامپوزیت کاهش داشته و این نانوکامپوزیت داری اثر قوی در سرکوب ژن gtfC و کاهش تشکیل بیوفیلم میکروبی دندان است.
زهره رنجبر؛ محید باصری صالحی
دوره 16، شماره 2 ، شهریور 1400، صفحه 61-71
چکیده
چکیدهامروزه سلول های مخمر به علت تولیدات مختلف از جمله تولید عصاره مخمر و بتا گلوکان یکی از قارچ های مهم در صنعت محسوب می گردد. هدف از این تحقیق جدا سازی و شناسایی سلول های مخمر و ارایه روش های جدید و عملی جهت تولید صنعتی عصاره مخمر و بتا گلوکان می باشد. در این مطالعه سلول های مخمر از نمونه های میوه، سبزیجات و لبنیات جدا گردید و تخریب ...
بیشتر
چکیدهامروزه سلول های مخمر به علت تولیدات مختلف از جمله تولید عصاره مخمر و بتا گلوکان یکی از قارچ های مهم در صنعت محسوب می گردد. هدف از این تحقیق جدا سازی و شناسایی سلول های مخمر و ارایه روش های جدید و عملی جهت تولید صنعتی عصاره مخمر و بتا گلوکان می باشد. در این مطالعه سلول های مخمر از نمونه های میوه، سبزیجات و لبنیات جدا گردید و تخریب دیواره سلولی آنها باروش های استفاده از اسید، عصاره کیوی و تغییر فشار اسمزی انجام گرفت. بعلاوه برای جدا سازی و خالص سازی بتا گلوکان از روش تغییر یافته اسید/قلیا و برای تایید از آزمون های کالوز و (H1NMR) Proton nuclear magnetic resonance استفاده گردید. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که سلول های مخمر از تمامی نمونه ها جدا گردیدند، اگرچه دو جنس مخمر به علت اندازه بزرگ و پتانسیل رشد سریع برای تولید عصاره مخمر و بتا گلوکان مناسب تشخیص داده شد. این دو سلول مخمر بر اساس توالی ژن 18SrDNA ساکارومیسیس سرویسیه و کولورومیسس ماگسیانوس شناسایی شدند. بعلاوه روش های استفاده از عصاره کیوی و تغییر فشار اسمزی برای تولید عصاره مخمر با p≤0.05مناسب تشخیص داده شد. از طرف دیگر بر اساس نتایج آزمون های کالوز و H1NMR تولید و خالص سازی بتا گلوکان از دیواره این مخمر ها مورد تایید قرار گرفت که می تواند نویدی برای تولید این محصولات در ابعاد صنعتی در کشور ایران در نظر گرفته شوند.